🏢 Vaststellingsovereenkomst & UWV

Bij ontslag met wederzijds goedvinden wordt je vaak een vaststellingsovereenkomst aangeboden. In die overeenkomst staan de voorwaarden beschreven omtrent de afhandeling van je ontslag. Voor het aanvragen van een WW-uitkering vraagt het UWV om je vaststellingsovereenkomst. Waar let het UWV precies op?

Wat is het het UWV?

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen heette in het verleden Arbeidsbureau, Centrum voor Werk en Inkomen en UWV WERKbedrijf. Sinds 2013 presenteert het zich enkel als UWV. Het UWV zorgt in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de uitvoering van de werknemersverzekeringen, zoals de WW, WIA, WAO, WAZ, Wazo en Ziektewet.

Het UWV en wederzijds goedvinden

Indien je werkgever je wil ontslaan, is de kans groot dat deze je een vaststellingsovereenkomst aanbiedt. Zeker als je nog redelijk met elkaar door één deur kunt, is ontslag met wederzijds goedvinden vaak een snellere (en goedkopere) ontslagroute dan het aanvragen van een ontslagvergunning bij het UWV of een indienen van een verzoekschrift bij de kantonrechter. Als werknemer zitten er ook voordelen aan. Je hebt er namelijk invloed op de inhoud van de vaststellingsovereenkomst, want deze is onderhandelbaar. Zo kun je bijvoorbeeld je ontslagvergoeding proberen op krikken en jezelf ervan verzekeren dat je recht hebt op een (aansluitende) WW-uitkering. Een laatste voordeel is het feit dat zowel jij als je werkgever na ondertekening van de beëindigingsovereenkomst precies weten wat jullie kunnen verwachten en dat jullie daadwerkelijk van elkaar af zijn. Dat kan bij een beslissing van het UWV of uitspraak van de kantonrechter heel anders zijn.

Het UWV en de vaststellingsovereenkomst

Als je een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen (of binnenkort gaat krijgen), komen er waarschijnlijk veel vragen op je af. Sommige werknemers willen het liefst zo snel mogelijk weg, anderen willen hun ontslag aanvechten. Veel mensen maken zich zorgen over hun financiële situatie en de manier waarop het UWV hun ontslagsituatie beoordeelt. Vragen die we vaak gesteld krijgen zijn de volgende:

 • Verstrekt het UWV mij straks een WW-uitkering?
 • Klopt de hoogte van mijn transitievergoeding?
 • Kan mijn ontslagvergoeding verhoogd worden?
 • Hoe moet ik omgaan met vrijstelling van werkzaamheden?

In al die gevallen geldt: laat je eerst kosteloos adviseren door een arbeidsrechtjurist.

Controleer je vaststellingsovereenkomst

Laat een ontslagjurist gratis controleren of je vaststellingsovereenkomst (beëindigingsovereenkomst) alles bevat om juridisch en financieel zo goed mogelijk afscheid te nemen.

Vaststellingovereenkomst

Bereken de hoogte van je transitievergoeding

Ben je benieuwd naar de hoogte van je transitievergoeding? Met onze calculator bereken je die in 15 seconden. Je uiteindelijke ontslagvergoeding kan zelfs nog hoger uitpakken.

Transitievergoeding

Inhoud vaststellingsovereenkomst

De belangrijkste bepalingen van je vaststellingsovereenkomst zijn je ontslagreden (zoals een verschil van inzicht), de hoogte van je transitievergoeding (je ontslagvergoeding) en het veilig stellen van je WW-uitkering. Daarnaast worden er vaak afspraken gemaakt over de volgende zaken:

 • de einddatum van je dienstverband;
 • eventuele vrijstelling van je werkzaamheden;
 • de opname of uitbetaling van vakantiedagen;
 • het inleveren van bedrijfseigendommen (auto, telefoon);
 • ontheffing van het concurrentiebeding of relatiebeding;
 • een vergoeding bij outplacement.

Om er zeker van te zijn dat je vaststellingsovereenkomst correct is, je een realistische transitievergoeding ontvangt en aanspraak maakt op een (aansluitende) WW-uitkering, is het verstandig om je te laten adviseren door een arbeidsrechtjurist die voor jouw belangen opkomt. Wij kunnen je precies vertellen waar je op moet letten en zorgen ervoor dat je onder zo gunstig mogelijke voorwaarden afscheid neemt.

Gratis advies over het UWV en je vaststellingsovereenkomst

Heb je onlangs een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Onze ontslagjuristen luisteren graag naar je en leggen in duidelijke taal uit hoe het zit met het UWV en je recht op een WW-uitkering. Dat advies kost je helemaal niets.

Bel nu met een jurist

Wil je direct een jurist spreken over (dreigend) ontslag? Bel ons dan voor een gratis adviesgesprek.

Bel 020-4689114 (gratis)

Dag Openingstijden
Maandag t/m vrijdag 08:00 - 18:00 uur
Zaterdag en zondag Gesloten

Buiten openingstijden kun je ons het beste mailen.

Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een moment dat het jou schikt.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Het UWV en de WW-uitkering

Als je inkomen wegvalt, kun je in Nederland aanspraak maken op een WW-uitkering. Het UWV is het instituut dat aanvragen beoordeelt en uitkeringen uitbetaalt. Om misbruik te voorkomen, kom je niet zomaar in aanmerking voor een WW-uitkering. Je moet daarvoor aan een aantal criteria voldoen. Daarnaast wil het UWV je vaststellingsovereenkomst zien, om te beoordelen of en wanneer je recht hebt op een uitkering.

In de praktijk zien we dat werkgevers zich niet altijd hard maken om de inhoud van de vaststellingsovereenkomst gunstig uit te laten pakken voor het personeelslid dat ontslagen wordt. Het gevolg kan zijn dat je te maken krijgt met een inkomensgat (je uitkering gaat dan pas later in dan je ontslagdatum) of je zelfs helemaal niet in aanmerking komt voor een WW-uitkering. Gelukkig kun je die risico's vrij eenvoudig voorkomen.

Voorwaarden UWV bij een vaststellingsovereenkomst

Wetgeving bepaalt dat het UWV pas tot het verstrekken van een uitkering mag overgaan, als het ontslag niet je eigen schuld is. Daarnaast mag er geen sprake zijn van een dringende reden. Naast je ontslagreden kijkt het UWV naar de geldende opzegtermijn uit je arbeidsovereenkomst of CAO. Indien die niet correct is toegepast, dan zal je uitkering pas later ingaan dat de datum waarop je ontslagen worden.

 1. Je moet verzekerd zijn voor werkloosheid (dat ben je als werknemer vrijwel altijd);
 2. Je moet werkloos zijn of binnenkort worden;
 3. Het initiatief voor het ontslag moet bij je werkgever liggen;
 4. Je mag niet verwijtbare zijn (het ontslag moet niet je eigen schuld zijn);
 5. Er mag geen dringende reden voor je ontslag zijn (het moet een neutrale reden zijn);
 6. Er moet rekening gehouden worden met de geldende opzegtermijn.
 7. Je moet direct beschikbaar zijn voor werk;
 8. Je moet voldoen aan de wekeneis.

UWV en de opzegtermijn

Indien je een WW-uitkering aanvraagt, houdt het UWV rekening met de opzegtermijn die je werkgever in acht moet nemen (de zogeten fictieve opzegtermijn). Je WW-uitkering gaat meestal pas in als je fictieve opzegtermijn verstreken is. Wanneer er geen rekening gehouden wordt met deze overbruggingsperiode, kun je tijdelijk geen inkomen hebben.

Onderhandel over je VSO

Het voelt misschien niet vanzelfsprekend, maar je vaststellingsovereenkomst is onderhandelbaar. Je moet het contract zien als een voorstel dat na een aantal rondes de belangen ten aanzien van het ontslag voor beide partijen voldoende behartigt.

Denk aan het UWV en ga niet meteen akkoord

Wees je ervan bewust dat je niet akkoord moet gaan met de eerste vaststellingsovereenkomst die je gepresenteerd krijgt. Laat je niet onder druk zetten om even snel te tekenen. Win juridisch advies is en zet alles op een rijtje. Zodra je overzicht hebt, kun je zelf de onderhandeling voeren of dat overlaten aan een ervaren arbeidsrechtjurist. Wij kunnen je langs de zijlijn tips geven of alles voor je uit handen nemen. Zo weet je zeker dat je de eisen die het UWV stelt geen problemen opleveren.

Advies over het UWV en je vaststellingsovereenkomst

Onze arbeidsrechtjuristen zijn er voor jou! Vertel ons telefonisch over je ontslagsituatie. Dat kost je niets en we kunnen meestal meteen aangeven wat je het beste kunt doen.

Weekdag Openingstijden Bereikbaar
Maandag t/m vrijdag 08:00 - 18:00 uur Tel / e-mail
Zaterdag Onregelmatig E-mail
Zondag Gesloten E-mail

Zijn we op dit moment gesloten? Laat dan een terugbelverzoek achter of stuur ons een e-mail. We nemen dat de eerstvolgende werkdag in behandeling.

Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een moment dat het jou schikt.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigingsovereenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.