💸 Vaststellingsovereenkomst en WW

Indien je ten tijde van je ontslagtraject nog geen zicht hebt op een andere baan, is het extra belangrijk dat je na het beëindigen van je arbeidsovereenkomst recht hebt op een WW-uitkering. Waarom gaat het bij de vaststellingsovereenkomst nog wel eens mis?

Wat is WW ook alweer?

De Werkloosheidswet wordt in Nederland vaak afgekort tot WW. Het is een werknemersverzekering die mensen zonder baan een werkloosheidsuitkering biedt. Het UWV is het instituut dat WW-aanvragen beoordeelt en WW-uitkeringen uitbetaalt. Om misbruik te voorkomen, zul je om voor een WW-uitkering in aanmerking te komen aan een aantal criteria moeten voldoen.

Vaststellingsovereenkomst en WW

Als je werkgever je een vaststellingsovereenkomst heeft aangeboden, zal deze uit zijn om je te ontslaan met wederzijds goedvinden. Als jullie nog met elkaar door één deur kunnen, is dat vaak een goedkopere (en snellere) ontslagroute dan die via het UWV of de kantonrechter. Als werknemer zitten er ook voordelen aan. De inhoud van je vaststellingsovereenkomst is namelijk onderhandelbaar. Zo kun je bijvoorbeeld proberen om tot een hogere ontslagvergoeding te komen en een (aansluitende) WW-uitkering veilig stellen.

Vragen over de vaststellingsovereenkomst

Iedere werknemer die instemt met zijn ontslag middels een vaststellingsovereenkomst, heeft in beginsel recht op een WW-uitkering. Toch komen er waarschijnlijk veel vragen op je af. Velen maken zich zorgen over hun financiële situatie en vragen zich af hoe het UWV hun ontslagsituatie beoordeelt. De volgende vragen worden ons vaker gesteld:

  • Heb ik recht op een WW-uitkering?
  • Moet ik bezwaar maken tegen de ontslaggrond?
  • Hoe zit het als het ontslag aan mij te wijten is?
  • Kan mijn ontslagvergoeding hoger worden?
  • Welke regels gelden er in 2024?

Controleer je vaststellingsovereenkomst

Laat een ontslagjurist gratis controleren of je vaststellingsovereenkomst (beëindigingsovereenkomst) alles bevat om juridisch en financieel zo goed mogelijk afscheid te nemen.

Vaststellingovereenkomst

Bereken de hoogte van je transitievergoeding

Ben je benieuwd naar de hoogte van je transitievergoeding? Met onze calculator bereken je die in 15 seconden. Je uiteindelijke ontslagvergoeding kan zelfs nog hoger uitpakken.

Transitievergoeding

WW-uitkering en je vaststellingsovereenkomst

De belangrijkste bepalingen van een vaststellingsovereenkomst zijn over het algemeen je ontslaggrond, je transitievergoeding en je recht op een WW-uitkering. Ten aanzien van die WW-uitkering is het van belang om de volgende zaken in acht te nemen:

Initiatief bij werkgever

Ten eerst is het belangrijk dat uit je vaststellingsovereenkomst blijkt dat het initiatief tot het ontslag ligt bij je werkgever. Het UWV zal slechts in uitzonderlijke gevallen accepteren dat je zelf hebt aangedrongen op een vaststellingsovereenkomst.

Niet op staande voet ontslagen

Als je ontslagen bent op staande voet, heb je geen recht op WW. Eigen schuld dikke bult. Maar bij een milde vorm van verwijtbaar ontslag, kom je in principe toch in aanmerking voor een WW-uitkering. Denk daarbij een ontslag wegens disfunctioneren of een verstoorde arbeidsverhouding.

Fictieve opzegtermijn

Het UWV controleert of er in de vaststellingsovereenkomst rekening is gehouden met de fictieve opzegtermijn. Indien dat niet (volledig) het geval blijkt te zijn, kom je pas na het verstrijken van die termijn in aanmerking voor een WW-uitkering.

Overige WW-voorwaarden

Verder voldoe je aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent werkloos;
  • Je voldoet aan de wekeneis;
  • Je hebt geen passende arbeid geweigerd;
  • Je bent niet ziek of arbeidsongeschikt.

Gratis advies over WW en je vaststellingsovereenkomst

Om zeker te weten of je vaststellingsovereenkomst recht geeft op een (aansluitende) WW-uitkering, raden we je aan deze voor te leggen aan onze ontslagjuristen. Wij luisteren graag naar je en leggen in duidelijke taal uit hoe het zit. Dat advies kost je niets.

Bel nu met een jurist

Wil je direct een jurist spreken over (dreigend) ontslag? Bel ons dan voor een gratis adviesgesprek.

Bel 020-4689114 (gratis)

Dag Openingstijden
Maandag t/m vrijdag 08:00 - 18:00 uur
Zaterdag en zondag Gesloten

Buiten openingstijden kun je ons het beste mailen.

Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een moment dat het jou schikt.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Onderhandel over je vaststellingsovereenkomst

Het voelt misschien gek, maar je vaststellingsovereenkomst is onderhandelbaar. Het contract dient na een aantal rondes de belangen van beide partijen voldoende te behartigen. Ga nooit akkoord met het eerste voorstel!

We zien in de praktijk vaak dat werkgevers zich bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst onvoldoende beseffen dat de WW-uitkering op het spel wordt gezet. Je kunt hierdoor te maken krijgen met een inkomensgat (je uitkering gaat dan pas later in dan je ontslagdatum) of het recht op WW volledig verspelen. Dat is zonde en vaak eenvoudig te voorkomen. Wees er alert op en zorg dat je onderhandelt over de inhoud.

Zo stel je je WW-uitkering veilig

  1. Zorg dat duidelijk is dat het initiatief tot ontslag bij je werkgever ligt;
  2. Maak duidelijk dat je niet verwijtbaar bent en er geen dringende reden is;
  3. Zorg dat de geldende opzegtermijn wordt gehanteerd;
  4. Wees (direct) beschikbaar voor ander werk;
  5. Zorg dat je voldoet aan de wekeneis.

Laat je niet onder druk zetten om even snel te tekenen. Win juridisch advies is en zet alles op een rijtje. Zodra je overzicht hebt, kun je zelf de onderhandeling voeren of dat overlaten aan een ervaren arbeidsrechtjurist. Wij kunnen je langs de zijlijn tips geven of alles voor je uit handen nemen. Zo weet je zeker dat je aan de WW-eisen voldoet.

Gratis advies over het veiligstellen van je WW

Onze arbeidsrechtjuristen zijn er voor jou! Vertel ons telefonisch over je ontslagsituatie. Dat kost je niets en we kunnen meestal meteen aangeven wat je het beste kunt doen.

Weekdag Openingstijden Bereikbaar
Maandag t/m vrijdag 08:00 - 18:00 uur Tel / e-mail
Zaterdag Onregelmatig E-mail
Zondag Gesloten E-mail

Zijn we op dit moment gesloten? Laat dan een terugbelverzoek achter of stuur ons een e-mail. We nemen dat de eerstvolgende werkdag in behandeling.

Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een moment dat het jou schikt.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigingsovereenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.