Vaststellingsovereenkomst en WW

Een vaststellingsovereenkomst regelt de voorwaarden omtrent je ontslag. In een goede vaststellingsovereenkomst is je WW-uitkering veilig gesteld en kun je er na je ontslag met wederzijds goedvinden direct aanspraak op maken. Hoe werkt dat?

Wat is WW ook alweer?

De Werkloosheidswet wordt in Nederland vaak afgekort tot WW. Het is een werknemersverzekering die mensen zonder baan een werkloosheidsuitkering biedt. Het UWV is het instituut dat WW-aanvragen beoordeelt en WW-uitkeringen uitbetaalt. Om misbruik te voorkomen, zul je om voor een WW-uitkering in aanmerking te komen aan een aantal criteria moeten voldoen.

Ontslag en het recht op WW (2020)

Als je werkgever je een vaststellingsovereenkomst heeft aangeboden, zal deze uit zijn om je te ontslaan met wederzijds goedvinden. Als jullie nog met elkaar door één deur kunnen, is dat vaak een goedkopere (en snellere) ontslagroute dan die via het UWV of de kantonrechter. Als werknemer zitten er ook voordelen aan. De inhoud van je vaststellingsovereenkomst is namelijk onderhandelbaar. Zo kun je bijvoorbeeld proberen om tot een hogere ontslagvergoeding te komen en een (aansluitende) WW-uitkering veilig stellen.

De populaire vaststellingsovereenkomst

Iedere werknemer die instemt met zijn ontslag middels een vaststellingsovereenkomst, heeft in beginsel recht op een WW-uitkering. Toch komen er waarschijnlijk veel vragen op je af. Velen maken zich zorgen over hun financiële situatie en vragen zich af hoe het UWV hun ontslagsituatie beoordeelt. De volgende vragen worden ons vaker gesteld:

 • Heb ik recht op een WW-uitkering?
 • Moet ik bezwaar maken tegen de ontslaggrond?
 • Hoe zit het als het ontslag aan mij te wijten is?
 • Klopt de hoogte van mijn transitievergoeding?
 • Kan mijn ontslagvergoeding verhoogd worden?
 • Welke regels gelden er in 2020?

Controleer je vaststellingsovereenkomst

Laat een ontslagjurist gratis controleren of je vaststellingsovereenkomst (beëindigingsovereenkomst) alle bepalingen bevat die nodig zijn om juridisch en financieel zo goed mogelijk afscheid te nemen.

VSO-check (gratis)

Bereken de hoogte van je transitievergoeding

Ben je benieuwd hoe hoog je transitievergoeding is? Met behulp van onze calculator bereken je in 15 seconden de hoogte van je transitievergoeding. Je uiteindelijke ontslagvergoeding kan zelfs nog hoger uitpakken.

Transitie-check (gratis)

WW in je vaststellingsovereenkomst

De belangrijkste bepalingen van een vaststellingsovereenkomst zijn over het algemeen je ontslaggrond, je transitievergoeding en je recht op een WW-uitkering. Ten aanzien van die WW-uitkering is het van belang om de volgende zaken in acht te nemen:

Initiatief bij werkgever

Ten eerst is het belangrijk dat uit je vaststellingsovereenkomst blijkt dat het initiatief tot het ontslag ligt bij je werkgever. Het UWV zal slechts in uitzonderlijke gevallen accepteren dat je zelf hebt aangedrongen op een vaststellingsovereenkomst.

Niet op staande voet ontslagen

Als je ontslagen bent op staande voet, heb je geen recht op WW. Eigen schuld dikke bult. Maar bij een milde vorm van verwijtbaar ontslag, kom je in principe toch in aanmerking voor een WW-uitkering. Denk daarbij een ontslag wegens disfunctioneren of een verstoorde arbeidsverhouding.

Fictieve opzegtermijn

Het UWV controleert of er in de vaststellingsovereenkomst rekening is gehouden met de fictieve opzegtermijn. Indien dat niet (volledig) het geval blijkt te zijn, kom je pas na het verstrijken van die termijn in aanmerking voor een WW-uitkering.

Overige WW-voorwaarden

Verder voldoe je aan de volgende voorwaarden:

 • Je bent werkloos;
 • Je voldoet aan de wekeneis;
 • Je hebt geen passende arbeid geweigerd;
 • Je bent niet ziek of arbeidsongeschikt.

Gratis advies over WW en je vaststellingsovereenkomst

Om zeker te weten of je vaststellingsovereenkomst recht geeft op een (aansluitende) WW-uitkering, raden we je aan deze voor te leggen aan onze ontslagjuristen. Wij luisteren graag naar je en leggen in duidelijke taal uit hoe het zit. Dat advies kost je niets.

Bel nu met een jurist

Wil je direct een ontslagjurist spreken? Bel dan het volgende nummer voor een gratis adviesgesprek.

We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 - 18:00 uur. Je kunt ons daarbuiten ook per e-mail bereiken.

Laat je terugbellen

Eén van onze juristen belt je gratis terug op een passend moment.

Onderhandel over je vaststellingsovereenkomst

Het voelt misschien gek, maar je vaststellingsovereenkomst is onderhandelbaar. Het contract dient na een aantal rondes de belangen van beide partijen voldoende te behartigen. Ga nooit akkoord met het eerste voorstel!

We zien in de praktijk vaak dat werkgevers zich bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst onvoldoende beseffen dat de WW-uitkering op het spel wordt gezet. Je kunt hierdoor te maken krijgen met een inkomensgat (je uitkering gaat dan pas later in dan je ontslagdatum) of het recht op WW volledig verspelen. Dat is zonde en vaak eenvoudig te voorkomen. Wees er alert op en zorg dat je onderhandelt over de inhoud.

Zo stel je je WW-uitkering veilig

 1. Zorg dat duidelijk is dat het initiatief tot ontslag bij je werkgever ligt;
 2. Maak duidelijk dat je niet verwijtbaar bent en er geen dringende reden is;
 3. Zorg dat de geldende opzegtermijn wordt gehanteerd;
 4. Wees (direct) beschikbaar voor ander werk;
 5. Zorg dat je voldoet aan de wekeneis.

Laat je niet onder druk zetten om even snel te tekenen. Win juridisch advies is en zet alles op een rijtje. Zodra je overzicht hebt, kun je zelf de onderhandeling voeren of dat overlaten aan een ervaren arbeidsrechtjurist. Wij kunnen je langs de zijlijn tips geven of alles voor je uit handen nemen. Zo weet je zeker dat je aan de WW-eisen voldoet.

Hulp bij vaststellingsovereenkomst

Met één van deze ontslagpakketten haal je alles uit je vaststellingsovereenkomst. Indien gewenst nemen onze ontslagjuristen de onderhandeling of afwikkeling van je over. Vaak worden onze kosten vergoed door je werkgever.

1. VSO-check
Wij checken je vaststellings-overeenkomst

Naar dit pakket

2. Ontslagcoaching
Onze jurist coacht je tijdens je ontslag

Naar dit pakket

3. Ontslagovername
Onze jurist neemt je ontslag uit handen

Naar dit pakket