Het Juridisch Loket en ontslag

Ben je op zoek naar gratis juridische hulp op het gebied van arbeidsrecht? Misschien heb je wel eens van het Juridisch Loket gehoord. We leggen uit wat de stichting doet en hoe je hulp kunt krijgen bij (dreigend) ontslag.

Wat is Het Juridisch Loket?

Het Juridisch Loket is een onafhankelijke stichting voor burgers met een laag inkomen die op zoek zijn naar gratis juridisch advies. Je vind online informatie, kunt bellen met een jurist of zonder afspraak langskomen op één van de inloopspreekuren bij jou in de buurt.

Wat doet het Juridisch Loket?

Je kunt als particulier aankloppen met juridische vragen of problemen op het gebied van Wonen & Buren, Werk & Inkomen, Familie & Relatie, Politie & Justitie, Aankopen & Garantie en Schulden & Incasso. Vragen over vermogensrecht, verhuur van onroerend goed en zakelijke kwesties zijn uitgesloten.

Ontslag en het Juridisch Loket

Hoe is het Juridisch Loket ontstaan?

De Rijksoverheid startte in 2000 met het reorganiseren van de gesubsidieerde rechtshulp. Ze vond dat de toegang tot gratis juridische dienstverlening beter moest. Dat deed ze tot dan toe onder de naam Bureau voor Rechtshulp. Die naam maakte in 2004 plaats voor het Juridisch Loket. Een laagdrempelige stichting waar burgers zonder enige vorm van belangenverstrengeling gratis juridisch advies krijgen.

De kosten voor juridische hulp

Is het Juridisch Loket gratis?

Ja, maar niet voor iedereen. Ondanks dat de stichting werkt met een betaald telefoonnummer is de rechtshulp die juristen aan de telefoon, tijdens een inloopspreekuur of in een vervolgafspraak bieden inderdaad gratis. Om in aanmerking te komen voor gratis hulp, geldt er wel een inkomens- en vermogensgrens.

Voor een vervolgafspraak met een jurist geldt er een inkomensgrens van € 27.900 (alleenstaand) of € 39.400 (gehuwd of samenwonend). Daarnaast mag je vermogen in 2018 niet hoger zijn dan € 30.000 (alleenstaand) of € 60.000 als je getrouwd bent of samenwoont. Kom je daarboven? Dan word je voor jouw juridische probleem doorverwezen naar een betaalde of pro-deo advocaat.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Het Juridisch Loket wordt gefinancierd door de Raad voor Rechtsbijstand en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Die instanties zijn van mening dat rechtshulp ook toegankelijk moet zijn voor mensen met een lager inkomen of weinig eigen vermogen. Zoals beschreven worden er inkomensgrenzen gehanteerd. Ook beperkt de hulp van het loket zich tot bijstand door een jurist.

Indien je een rechtszaak wilt beginnen of voor de rechter moet verschijnen, heb je een advocaat nodig. Die moet je zelf betalen. Kun je de voorschotnota of eigen bijdrage voor die advocaat niet betalen? Dan wordt je doorverwezen naar een pro-deo advocaat die vervolgens een 'toevoeging' zal aanvragen. Je krijgt dan een door de overheid toegewezen bedrag ter beschikking. Daar kan behoorlijk wat tijd overheen gaan.

Gratis juridisch advies

In een ontslagsituatie is tijd kostbaar. Je kunt rechten verliezen als je te laat of niet reageert. Onze juristen luisteren gratis naar je verhaal, vertellen direct waar je aan toe bent en kunnen er nu (juli 2020) meteen mee aan de slag.

Bel nu met een jurist

Wil je direct een ontslagjurist spreken? Bel dan het volgende nummer voor een gratis adviesgesprek.

020 - 4689 114

We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 - 18:00 uur. Je kunt ons daarbuiten ook per e-mail of WhatsApp bereiken.

Stuur een bericht
Laat je terugbellen

Eén van onze juristen belt je gratis terug op een passend moment.

Vergelijking met Het Juridisch Loket

We hebben de overeenkomsten van en verschillen tussen het Juridisch Platform en het Juridisch Loket op een rij gezet. Zo kun je zelf zien welke voor- en nadelen in jouw situatie een rol spelen.

✅ Overeenkomsten

 • Onze bedrijfsnamen lijken op elkaar;
 • Je kunt bij ons allebei terecht in een ontslagsituatie;
 • In beide bedrijven werken arbeidsrechtjuristen;
 • We bestaan even lang (sinds 2004).

❌ Verschillen

 • Wij zijn specialist in arbeidsrecht en ontslag;
 • Wij hebben geen fysieke inloopspreekuren;
 • Wij helpen iedereen, ongeacht je inkomen;
 • Wij verzorgen het hele traject (van A tot Z);
 • Onze zaken hebben een korte doorlooptijd;
 • Bij ons werken juristen met 15+ jaar ervaring.

❤️ Onze voordelen

 • Wij zijn specialist in ontslag en arbeidsrecht;
 • Wij zijn telefonisch bereikbaar op een gratis nummer of bellen je gratis terug;
 • Wij helpen je ook als je een hoger inkomen geniet of een groter eigen vermogen hebt;
 • Onze juristen staan je zelf bij in een ontslagprocedure en verwijzen je niet door;
 • Wij starten vaak al de volgende werkdag en hebben erg korte doorlooptijden;
 • Bij ons wordt je bijgestaan door juristen met 15+ jaar ervaring. Meestal zijn dat de eigenaren van het Juridisch Platform zelf.

Direct hulp bij ontslag

Heb je nu hulp nodig bij je ontslag? Kijk dan eens naar één van onderstaande ontslagpakketten. We kunnen meestal deze week nog voor je in actie komen. Bovendien controleren we je vaststellingsovereenkomst gratis.

1. VSO-check
Check je vaststellings-overeenkomst

Bekijk dit pakket

2. Ontslagcoaching
Een jurist als coach bij ontslag

Bekijk dit pakket

3. Ontslagovername
Een jurist neemt je ontslag over

Bekijk dit pakket

4. Zelf ontslag nemen
Neem zelf ontslag mèt WW en vergoeding

Bekijk dit pakket