🎓 Het Juridisch Loket en ontslag

Ben je op zoek naar gratis juridische hulp op het gebied van arbeidsrecht? Misschien heb je wel eens van Het Juridisch Loket gehoord. We leggen uit wat de stichting doet en geven aan welke diensten gratis en welke betaald zijn. Verder lees je hoe wij je kunnen helpen als je als werknemer geconfronteerd wordt met (dreigend) ontslag.

Ontslag en Het Juridisch Loket

Wat is Het Juridisch Loket?

Het Juridisch Loket is een onafhankelijke stichting voor burgers met een laag inkomen en weinig vermogen die op zoek zijn naar gratis juridisch advies. Je vindt er informatie, kunt bellen met een jurist of langskomen op één van de inloopspreekuren bij jou in de buurt.

Wat doet het Juridisch Loket?

Het Juridisch Loket geeft antwoord op juridische vragen en helpt particulieren met problemen op het gebied van Wonen & Buren, Werk & Inkomen (ontslag), Familie & Relatie, Politie & Justitie, Aankopen & Garantie en Schulden & Incasso (vermogensrecht, onroerend goed en zakelijke kwesties zijn uitgesloten).

Hoe is het Juridisch Loket ontstaan?

De Rijksoverheid besloot in 2000 om rechtshulp te subsidiëren en bereikbaar te maken voor mensen met een laag inkomen. Dat deed ze eerst onder de naam Bureau voor Rechtshulp en vanaf 2004 onder de noemer van Het Juridisch Loket. Een onafhankelijke stichting waar burgers gratis juridisch advies konden krijgen.

Kosten voor juridische hulp bij ontslag

Is Het Juridisch Loket gratis?

Dat ligt eraan. Het Juridisch Loket werkt met een betaald telefoonnummer van 10 cent per minuut. Om in aanmerking te komen voor gratis hulp bij ontslag, geldt er een inkomens- en vermogensgrens. Daarna kan de rechtshulp aan de telefoon, tijdens een inloopspreekuur of in een vervolgafspraak gratis zijn.

Hoeveel inkomen of vermogen mag ik hebben?

Bij Het Juridisch Loket geldt er voor een vervolgafspraak met een jurist een inkomensgrens van € 28.600 (alleenstaand) of € 40.400 (gehuwd of samenwonend). Daarnaast mag je vermogen niet hoger zijn dan € 30.360 (alleenstaand) of € 60.720 als je getrouwd bent of samenwoont. Kom je daarboven? Dan word je voor jouw juridische probleem doorverwezen naar een betaalde of pro-deo advocaat.

Wie betaalt Het Juridisch Loket?

Het Juridisch Loket wordt gefinancierd door de Raad voor Rechtsbijstand en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Die instanties vinden dat rechtshulp ook toegankelijk moet zijn voor mensen met een laag inkomen of weinig eigen vermogen. Er gelden daarom inkomensgrenzen. Ook beperkt de hulp zich tot bijstand door een jurist.

Advocaat of jurist bij ontslag?

Indien je een rechtszaak wilt beginnen of voor de rechter moet verschijnen, heb je een advocaat nodig. Die moet je zelf betalen. Kun je de voorschotnota of eigen bijdrage voor die advocaat niet betalen? Dan wordt je doorverwezen naar een pro-deo advocaat die vervolgens een 'toevoeging' zal aanvragen. Je krijgt dan een door de overheid toegewezen bedrag ter beschikking. Dat kan behoorlijk tijdrovend zijn.

Gratis juridisch advies

In een ontslagsituatie is tijd kostbaar. Je kunt rechten verliezen als je te laat of niet reageert. Onze juristen luisteren gratis naar je verhaal, vertellen direct waar je aan toe bent en kunnen er nu (april 2024) meteen mee aan de slag.

Bel nu met een jurist

Het eerste advies van onze arbeidsjuristen is altijd gratis.

020-4689114 (gratis)

Maandag-donderdag 08:00 - 21:00 u
Vrijdag 08:00 - 20:00 u
Zaterdag-zondag Op afspraak

Buiten openingstijden kun je ons altijd mailen.

Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een dag en tijd waarop het jou schikt.

Recaptcha logo

Vergelijking met Het Juridisch Loket

We hebben de overeenkomsten van en verschillen tussen het Juridisch Platform en het Juridisch Loket op een rij gezet. Zo kun je zelf zien welke voor- en nadelen in jouw situatie een rol spelen.

✅ Overeenkomsten

 • Onze bedrijfsnamen lijken op elkaar;
 • Je kunt bij ons allebei terecht in een ontslagsituatie;
 • In beide bedrijven werken arbeidsrechtjuristen;
 • We bestaan even lang (sinds 2004).

❌ Verschillen

 • Wij zijn specialist in arbeidsrecht en ontslag;
 • Wij hebben geen fysieke inloopspreekuren;
 • Wij helpen iedereen, ongeacht je inkomen;
 • Wij verzorgen het hele traject (van A tot Z);
 • Onze zaken hebben een korte doorlooptijd;
 • Bij ons werken juristen met 15+ jaar ervaring.
Verschillen Het Juridisch Loket en Juridisch Platform

❤️ Onze voordelen

 • Wij zijn specialist in ontslag en arbeidsrecht;
 • Wij zijn telefonisch bereikbaar op een gratis nummer of bellen je gratis terug;
 • Wij helpen je ook als je een hoger inkomen geniet of een groter eigen vermogen hebt;
 • Onze juristen staan je zelf bij in een ontslagprocedure en verwijzen je niet door;
 • Wij starten vaak al de volgende werkdag en hebben erg korte doorlooptijden;
 • Bij ons wordt je bijgestaan door juristen met 15+ jaar ervaring. Meestal zijn dat de eigenaren van het Juridisch Platform zelf.

Gratis advies van jurist

Onze arbeidsrechtjuristen zijn er voor jou! Vertel ons telefonisch over je ontslagsituatie, dan kunnen we het snelst beoordelen wat in jouw geval verstandig is. Dat kost je niets, want ons eerste advies is altijd gratis.

020-4689114 (gratis)

Dag Openingstijden Bereikbaarheid
Maandag-Donderdag 08:00 - 21:00 u Telefoon / Mail
Vrijdag 08:00 - 20:00 u Telefoon / Mail
Zaterdag-Zondag Op afspraak Mail
Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een dag en tijd waarop het jou schikt.

Recaptcha logo
Delen:

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigings­overeenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.