Het Juridisch Loket en ontslag

Ben je op zoek naar gratis juridische hulp op het gebied van arbeidsrecht? Misschien heb je wel eens van Het Juridisch Loket gehoord. We leggen uit wat de stichting doet en hoe je gratis hulp kunt krijgen als je geconfronteerd wordt met (dreigend) ontslag.

Ontslag en Het Juridisch Loket

Wat is Het Juridisch Loket?

Het Juridisch Loket is een onafhankelijke stichting voor burgers met een laag inkomen en weinig vermogen die op zoek zijn naar gratis juridisch advies. Je vindt er informatie, kunt bellen met een jurist of langskomen op één van de inloopspreekuren bij jou in de buurt.

Wat doet het Juridisch Loket?

Het Juridisch Loket geeft antwoord op juridische vragen en helpt particulieren met problemen op het gebied van Wonen & Buren, Werk & Inkomen (ontslag), Familie & Relatie, Politie & Justitie, Aankopen & Garantie en Schulden & Incasso (vermogensrecht, onroerend goed en zakelijke kwesties zijn uitgesloten).

Hoe is het Juridisch Loket ontstaan?

De Rijksoverheid besloot in 2000 om rechtshulp te subsidiëren en bereikbaar te maken voor mensen met een laag inkomen. Dat deed ze eerst onder de naam Bureau voor Rechtshulp en vanaf 2004 onder de noemer van Het Juridisch Loket. Een onafhankelijke stichting waar burgers gratis juridisch advies konden krijgen.

Kosten voor juridische hulp bij ontslag

Is Het Juridisch Loket gratis?

Dat ligt eraan. Het Juridisch Loket werkt met een betaald telefoonnummer van 10 cent per minuut. Om in aanmerking te komen voor gratis hulp bij ontslag, geldt er een inkomens- en vermogensgrens. Daarna kan de rechtshulp aan de telefoon, tijdens een inloopspreekuur of in een vervolgafspraak gratis zijn.

Hoeveel inkomen of vermogen mag ik hebben?

Bij Het Juridisch Loket geldt er voor een vervolgafspraak met een jurist een inkomensgrens van € 28.600 (alleenstaand) of € 40.400 (gehuwd of samenwonend). Daarnaast mag je vermogen niet hoger zijn dan € 30.360 (alleenstaand) of € 60.720 als je getrouwd bent of samenwoont. Kom je daarboven? Dan word je voor jouw juridische probleem doorverwezen naar een betaalde of pro-deo advocaat.

Wie betaalt Het Juridisch Loket?

Het Juridisch Loket wordt gefinancierd door de Raad voor Rechtsbijstand en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Die instanties vinden dat rechtshulp ook toegankelijk moet zijn voor mensen met een laag inkomen of weinig eigen vermogen. Er gelden daarom inkomensgrenzen. Ook beperkt de hulp zich tot bijstand door een jurist.

Advocaat of jurist bij ontslag?

Indien je een rechtszaak wilt beginnen of voor de rechter moet verschijnen, heb je een advocaat nodig. Die moet je zelf betalen. Kun je de voorschotnota of eigen bijdrage voor die advocaat niet betalen? Dan wordt je doorverwezen naar een pro-deo advocaat die vervolgens een 'toevoeging' zal aanvragen. Je krijgt dan een door de overheid toegewezen bedrag ter beschikking. Dat kan behoorlijk tijdrovend zijn.

Gratis juridisch advies

In een ontslagsituatie is tijd kostbaar. Je kunt rechten verliezen als je te laat of niet reageert. Onze juristen luisteren gratis naar je verhaal, vertellen direct waar je aan toe bent en kunnen er nu (augustus 2021) meteen mee aan de slag.

Bel nu met een jurist

Wil je direct een ontslagjurist spreken? Bel dan het volgende nummer voor een gratis adviesgesprek.

020 - 468 9114

Let op! In verband met de zomervakantie, nemen onze juristen je terugbelverzoek of nieuwe aanvraag vanaf donderdag 19 augustus 2021 weer in behandeling.

We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 - 18:00 uur. Buiten openingstijden kun je ons het beste mailen.

Bel mij terug

Wij bellen je gratis terug op een passend moment.

Let op! In verband met de zomervakantie, nemen onze juristen je terugbelverzoek of nieuwe aanvraag vanaf donderdag 19 augustus 2021 weer in behandeling. Houd hier rekening mee bij spoedeisende zaken.

Vergelijking met Het Juridisch Loket

We hebben de overeenkomsten van en verschillen tussen het Juridisch Platform en het Juridisch Loket op een rij gezet. Zo kun je zelf zien welke voor- en nadelen in jouw situatie een rol spelen.

✅ Overeenkomsten

 • Onze bedrijfsnamen lijken op elkaar;
 • Je kunt bij ons allebei terecht in een ontslagsituatie;
 • In beide bedrijven werken arbeidsrechtjuristen;
 • We bestaan even lang (sinds 2004).

❌ Verschillen

 • Wij zijn specialist in arbeidsrecht en ontslag;
 • Wij hebben geen fysieke inloopspreekuren;
 • Wij helpen iedereen, ongeacht je inkomen;
 • Wij verzorgen het hele traject (van A tot Z);
 • Onze zaken hebben een korte doorlooptijd;
 • Bij ons werken juristen met 15+ jaar ervaring.
Verschillen Het Juridisch Loket en Juridisch Platform

❤️ Onze voordelen

 • Wij zijn specialist in ontslag en arbeidsrecht;
 • Wij zijn telefonisch bereikbaar op een gratis nummer of bellen je gratis terug;
 • Wij helpen je ook als je een hoger inkomen geniet of een groter eigen vermogen hebt;
 • Onze juristen staan je zelf bij in een ontslagprocedure en verwijzen je niet door;
 • Wij starten vaak al de volgende werkdag en hebben erg korte doorlooptijden;
 • Bij ons wordt je bijgestaan door juristen met 15+ jaar ervaring. Meestal zijn dat de eigenaren van het Juridisch Platform zelf.

Direct hulp bij ontslag

Heb je nu hulp nodig bij je ontslag? Kijk dan eens naar één van onderstaande ontslagpakketten. We kunnen meestal deze week nog voor je in actie komen. Bovendien controleren we je vaststellingsovereenkomst gratis.

Vaststellings Check ⚖️ Check je vaststellings-overeenkomst

Bekijk dit pakket

Ontslag Coaching ⚖️ Wij coachen je tijdens je ontslag

Bekijk dit pakket

Ontslag Overname ⚖️ Wij nemen je ontslag uit handen

Bekijk dit pakket

Zelf ontslag nemen ⚖️ Zelf ontslag nemen met vergoeding

Bekijk dit pakket