Een goede ontslagregeling

Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren beëindigd worden. Afhankelijk van de ontslagreden, kan je werkgever om ontbinding vragen bij de kantonrechter, toestemming vragen aan het UWV óf in samenspraak met jou tot een passende ontslagregeling komen.

Voorbeeld vaststellingsovereenkomst ontslagregeling

Wat is een ontslagregeling?

Een ontslagregeling is een schriftelijke regeling tussen jou en je werkgever waarin alle zaken rondom je ontslag zijn vastgelegd. De belangrijke onderdelen uit een ontslagregeling zijn je ontslagreden, je recht op een WW-uitkering, de geldende opzegtermijn en de transitievergoeding. De afspraken leg je vast in een vaststellingsovereenkomst.

Wat zijn de voordelen van een ontslagregeling?

Een goede ontslagregeling biedt voordelen voor jou en je werkgever. Zo kunnen jullie beide over de inhoud onderhandelen. Bovendien leidt de uitkomst altijd tot ontslag, in tegenstelling tot het oordeel van het UWV of de kantonrechter. Ontslag met een vaststellingsovereenkomst is bovendien snel geregeld.

Wat staat er in een ontslagregeling?

In een ontslagregeling staat hoe je ontslag wordt afgewikkeld. Een vaststellingsovereenkomst bevat in ieder geval je ontslagreden, de geldende opzegtermijn, de transitievergoeding en de einddatum van je dienstverband. Meestal staan er ook afspraken in omtrent vrijstelling van werk, vakantiedagen, bedrijfseigendommen, concurrentiebeding en aanvullende vergoedingen.

Kan ik onderhandelen over mijn ontslagregeling?

Zeker weten, dat moet je absoluut doen. Vaak is een eerste ontslagregeling vooral opgesteld vanuit het belang van je werkgever. Na onderhandeling pakken de voorwaarden vrijwel altijd beter voor je uit. Vooral het initiatief tot ontslag, je recht op een WW-uitkering en de hoogte van je ontslagvergoeding verdienen aandacht.

Controleer je vaststellingsovereenkomst

Laat een ontslagjurist gratis controleren of je vaststellingsovereenkomst (beëindigingsovereenkomst) alles bevat om juridisch en financieel zo goed mogelijk afscheid te nemen.

Vaststellingovereenkomst

Bereken de hoogte van je transitievergoeding

Ben je benieuwd naar de hoogte van je transitievergoeding? Met onze calculator bereken je die in 15 seconden. Je uiteindelijke ontslagvergoeding kan zelfs nog hoger uitpakken.

Transitievergoeding

Gratis advies over je ontslagregeling

Is je onlangs een ontslagregeling aangeboden? Verzeker jezelf ervan dat de regeling ook jouw belangen behartigt! Onze onafhankelijke juristen leggen in duidelijke taal uit welke stappen je het beste kunt zetten. Dat kost je niets.

Bel nu met een jurist

Wil je direct een ontslagjurist spreken? Bel dan het volgende nummer voor een gratis adviesgesprek.

020 - 468 9114

We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 - 18:00 uur. Je kunt ook chatten met mr. Jos de Ridder via WhatsApp. Buiten openingstijden kun je ons het beste mailen.

Chat via WhatsApp
Bel mij terug

Wij bellen je gratis terug op een passend moment.

Het UWV en de ontslagregeling

Een goede ontslagregeling geeft recht op een aansluitende WW-uitkering. Het UWV toetst of je vaststellingsovereenkomst aan hun eisen voldoet. De volgende vragen worden of vaak over het UWV en de WW gesteld.

Hoe werkt ontslag via het UWV?

Ontslag via het UWV is een ontslagprocedure die gevolgd kan worden bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid. Met een ontslagregeling kunnen jij en je werkgever deze strenge en langdurige procedure voorkomen. Vaak biedt een vaststellingsovereenkomst voordelen voor beide partijen.

Hoe beoordeelt het UWV je ontslagregeling?

Als je een ontslagregeling treft, heb je hopelijk aansluitend een nieuwe baan. Mocht je nog geen nieuw werk hebben gevonden, kun je bij het UWV een WW-uitkering aanvragen. Het UWV zal controleren of de opzegtermijn en ontslagreden in je getekende vaststellingsovereenkomst recht geven op WW.

Hoe geeft een ontslagregeling recht op WW?

Het UWV stelt de volgende voorwaarden aan een WW-uitkering:

  1. Je ontslagreden moet neutraal geformuleerd zijn;
  2. Je werkgever moet het initiatief tot ontslag genomen hebben;
  3. Je mag niet verwijtbaar ontslagen worden;
  4. Er mag geen dringende reden voor je ontslag zijn;
  5. De geldende opzegtermijn moet gehanteerd zijn.
Wanneer ben ik verwijtbaar werkloos?

Voor het UWV is het belangrijk dat het initiatief tot het ontslag aan de zijde van je werkgever ligt. Daarnaast mag er geen sprake zijn van een dringende reden. Als dat beide klopt, wordt je niet verwijtbaar werkloos. Het UWV toetst ook de opzegtermijn in je vaststellingsovereenkomst.

Welke opzegtermijn moet mijn ontslagregeling bevatten?

Het UWV zal controleren of er in je vaststellingsovereenkomst rekening is gehouden met de opzegtermijn die in je arbeidsovereenkomst of cao is vermeld. Is dat niet het geval, dan gaat je uitkering niet op je ontslagdatum in. Je kunt dan te maken krijgen met een inkomensgat.

Hulp bij je ontslagregeling

Is je een ontslagregeling aangeboden? Controleer of je recht hebt op een aansluitende WW-uitkering en onderhandel over betere voorwaarden zoals een hogere ontslagvergoeding.

Ga niet meteen akkoord, maar onderhandel

Het is uitermate belangrijk dat je niet akkoord gaat met de eerste ontslagregeling die je voorgeschoteld krijgt. Laat je niet onder druk zetten om te tekenen. Win juridisch advies in en zet alles op een rijtje. Heb je overzicht? Start dan met de onderhandeling of laat dat aan een arbeidsrechtjurist over. Met behulp van één van onze ontslagpakketten haal je het maximale resultaat uit je ontslagregeling. Vaak worden de kosten voor juridische bijstand vergoed door je werkgever.

Vaststellings Check ⚖️ Check je vaststellings-overeenkomst

Naar dit pakket

Ontslag Coaching ⚖️ Wij coachen je tijdens je ontslag

Naar dit pakket

Ontslag Overname ⚖️ Wij nemen je ontslag uit handen

Naar dit pakket

Zelf ontslag nemen ⚖️ Zelf ontslag nemen met vergoeding

Naar dit pakket